Uno on säännöiltään erittäin helppo korttipeli ja lähes kaikilla sitä pelanneilla on varmasti jonkinlainen käsitys siitä, miten Unon säännöt oikeasti menevät. Saatat kuitenkin pähkäillä sen kanssa, saako Unossa lyödä kaksi erikoiskorttia kerralla, milloin oikeasti menettää vuoronsa tai miten Unoa pelataan kaksin. Lisäksi moni pelaaja ei tiedä sitä, että pelissä kuuluisi oikeasti laskea pisteitä. Ensimmäisenä korteistaan eroon päässyt pelaaja ei olekaan automaattisesti koko pelin voittaja, vaan hän saa ainoastaan voitostaan pisteitä.
Unon virallisten sääntöjen mukaan peli alkaa sillä, että valitaan jakaja. Jokainen pelaaja nostaa yhden kortin pakasta ja suurimman numeron saanut pelaaja toimii jakajana. Erikoiskortit ovat nollan pisteen arvoisia tässä vaiheessa. Kun jakaja on selvillä, hän jakaa jokaiselle pelaajalle seitsemän korttia pakasta ja asettaa loput kortit nostopakaksi pöytään. Nostopakan päällimmäinen kortti käännetään pöydälle kuvapuoli ylöspäin ja se toimii aloituskorttina. Aloituskortti ei saa kuitenkaan olla erikoiskortti.
Jakajan vasemmalla puolella istuva pelaaja aloittaa pelin. Hän voi pelata joko samaa väriä tai samaa numeroa kuin pöydässä oleva kortti on. Mustat jokerikortit voi pelata pöytään minkä tahansa kortin päälle. Tämän jälkeen vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle ja hän toimii samoin.
Jos pöytään lyödään jokin Uno pelin erikoiskorteista, toimitaan kortin osoittamalla tavalla seuraavasti:
Virallisten Uno sääntöjen mukaan pöytään saa pelata vain yhden erikoiskortin kerralla.
Kun pelaajalla on enää yksi kortti jäljellä, tulee hänen huutaa “Uno”. Jos hän unohtaa ja joku pelaajista huomaa tämän, hän joutuu nostamaan kaksi korttia lisää. Tavoitteena on päästä eroon kaikista korteista ensimmäisenä. Se pelaaja, joka onnistuu tavoitteessa, saa pisteitä muiden pelaajien jäljelle jääneistä korteista. Ensimmäisenä 500 pistettä saanut pelaaja voittaa Uno pelin.
Uno korttipelin sääntöjä voi jokainen muokata haluamallaan tavalla. Lisäksi Uno korttipelin valmistaja on varautunut siihen, että pelaajat haluavat tuoda omia sääntöjään mukaan peliin. Siksi pelistä löytyy myös tyhjiä jokerikortteja, joihin pelaajat voivat keksiä omia sääntöjään. Niihin voi kirjoittaa tai piirtää itse keksityt erikoissäännöt. Nämä ovat pelin mustia jokerikortteja, jotka voidaan pelata minkä tahansa kortin päälle.
Koska Uno korttipelissä pelataan pisteistä, ei yksittäisen kierroksen häviämisellä ole onneksi niin suurta merkitystä. Tärkeää on kuitenkin se, että ei anna vastustajien kerätä paljon pisteitä. Jotta Unossa voittaisi helpommin, on hyvästä strategiasta hyötyä. Tässä muutama hyvä vinkki käyttöösi:
Uno peliä voi pelata myös kaksin. Säännöt kaksinpelissä ovat pääasiassa samanlaiset kuin useammankin pelaajan pelissä. Ainut ero tulee erikoiskorttien käytössä. Silloin ohituskortti ja suunnanvaihtokortti toimivat molemmat samoin, eli ne antavat pelaajalle uuden vuoron.
Uno peli on saanut jatkoa useamman eri korttipelin verran ja yksi suosituimmista on Uno Dos. Tässäkin pelissä on sama tavoite, eli päästä omista korteista eroon ennen muita pelaajia. Pelaajat yhdistävät käsikorttejaan pöydällä oleviin kortteihin värin tai numeron perusteella. Pelistä löytyy kaksi erikoisempaa korttia, eli Dos-jokerikortti ja -jokerikortti. Dos-kortti korvaa minkä tahansa värin ja -jokerikortti korvaa minkä tahansa numeron.
Pelissä on myös se erikoisuus, että kun kädessä on vain yksi kortti jäljellä, ei huudeta Unoa. Pelaajan tulee sitä vastoin muistaa huutaa “Dos”, kun hänellä on kaksi pelikorttia jäljellä. Jos tämä unohtuu, hänen tulee nostaa pakasta kaksi korttia lisää ja peli jatkuu. Peliä pelataan siihen saakka, kunnes joku pelaajista saa 500 pistettä. Pisteet lasketaan yhteen jokaisen kierroksen päätteeksi.