
Sisällysluettelo
Skip Bo on vuonna 1967 julkaistu korttipeli, joka on onnistunut säilyttämään paikkansa monen perheen pelikaapissa vuosikymmeniä. Vaikka peli näyttääkin ensisilmäyksellä todella simppeliltä, siihen sisältyy kuitenkin yllättävän paljon taktikointia, tilanneherkkyyttä ja jopa pientä psykologista pelaamista. Skip Bo sopii yhtä hyvin rauhalliseen peli-iltaan ystävien kanssa kuin perheen yhteisiin hetkiinkin, ja sen säännöt ovat tarpeeksi selkeät, jotta myös nuoremmat pelaajat pääsevät helposti mukaan.
Skip Bo säännöt
Skip Bo:ssa tavoitteena on päästä eroon omasta pöytäpinosta ennen muita. Jokaiselle pelaajalle jaetaan 30 korttia (tai 20, jos pelaajia on viisi tai enemmän), ja vain päällimmäinen kortti on näkyvissä. Loput korteista muodostavat nostopakan keskelle pöytää. Pelaajat saavat käteensä viisi korttia, ja pelivuorot kulkevat myötäpäivään. Pelin aikana keskelle pöytää voidaan rakentaa jopa neljä kokoamispinoa, joihin kortteja pelataan järjestyksessä ykkösestä kahteentoista. Skip Bo -kortit ovat jokereita, ja ne voivat korvata minkä tahansa numeron. Kun kokoamispino saavuttaa kahdentoista, se siirretään pois pöydältä ja sen tilalle voidaan alkaa kokoamaan uutta pinoa.
Jos pidät tällaisista korttipeleistä, voit myös kokeilla UNOa, joka on yksi maailman suosituimmista ja viihdyttävimmistä korttipeleistä.
Näin Skip Bo:ta pelataan
Pelin alussa jokainen pelaaja nostaa viisi korttia käteensä. Oman vuorosi aikana voit pelata kortteja kädestäsi, pöytäpinostasi tai sitten poistopinojesi päällimmäisistä korteista. Ideana on löytää sopivia vaihtoehtoja keskellä oleviin kokoamispinoihin. Jos onnistut pelaamaan kaikki viisi käsikorttiasi, saat nostaa viisi uutta ja jatkaa vuoroasi. Kun et enää voi tai halua pelata, vuorosi päättyy ja sinun tulee asettaa yksi kädessäsi oleva kortti yhteen poistopinoosi. Peli etenee tätä rataa, kunnes joku saa oman pöytäpinonsa tyhjäksi ja voittaa kierroksen.
Jos esimerkiksi kuvitellaan, että pöytäpinosi päällimmäinen kortti on kolmonen, kädessäsi on 2, 4, 5, 7 sekä Skip Bo -kortti. Keskellä on kaksi kokoamispinoa, joista toisessa on viimeisenä 1 ja toisessa 6. Voit pelata ensin kädestäsi kakkosen keskellä olevaan pinoon, sitten pöytäpinon kolmosen, ja jatkaa nelosella ja vitosella, jolloin saat nostaa lisää kortteja. Skip Bo -kortilla voit täydentää puuttuvan numeron, jos siihen on tarvetta.
Pinojen käyttö
Pinojen hallinta on koko pelin ydin. Jokaisella pelaajalla on neljä poistopinoa, joihin voi oman vuoron lopuksi laittaa minkä tahansa kädessä olevan kortin. Näiden pinojen järjestely on tärkeämpää kuin moni aluksi ajatteleekaan, sillä jos esimerkiksi kaikki poistopinosi päällimmäiset kortit ovat korkeita numeroita, sinun voi olla vaikea päästä niistä eroon, kun keskellä olevat kokoamispinot eivät ole vielä tarpeeksi pitkällä. Toisaalta, jos onnistut rakentamaan poistopinoja niin, että niissä on peräkkäisiä numeroita, voit parhaimmillaan pelata useita kortteja putkeen yhdellä vuorolla.
Pöytäpino
Pöytäpinot ovat pelaajien omia korttipinoja, jotka ovat näkyvissä muille ja joiden päällimmäisiä kortteja voi pelata keskellä oleviin kokoamispinoihin. Nämä eroavat poistopinoista siinä, että ne ovat avoimia ja tarjoavat pelaajalle joustavuutta pelin aikana. Hyvin järjestellyt pinkat voivat tarjota arvokkaita pelimahdollisuuksia, sillä niistä voi nopeasti pelata useita kortteja peräkkäin.
Poistopino
Poistopinojen merkitys korostuu etenkin pelin loppuvaiheessa. Koska voit pelata vain päällimmäisen kortin kustakin poistopinosta, niiden järjestely on kuin oma minipelinsä. Jos esimerkiksi onnistut keräämään tällaiseen pinoon peräkkäisiä numeroita, voit parhaimmillaan pelata useita niistä yhdellä vuorolla. Toisaalta, jos poistopinoihin kertyy sekalaisia tai korkeita kortteja, ne voivat muodostua todelliseksi pullonkaulaksi ja estää etenemisesi.
Kokoamispinot
Kokoamispino on pelin keskus. Näitä pinoja on aina enintään neljä, ja ne alkavat ykkösestä tai Skip Bo -kortista. Pinoihin pelataan kortteja nousevassa järjestyksessä alkaen ykkösestä, ja kun pino saavuttaa kahdentoista, se poistetaan pöydältä. Kun pino on poistettu, sen tilalle voidaan alkaa kasaamaan uutta. Näiden rakentaminen vaatii usein yhteistyötä, etenkin jos pelaatte paripeliä, mutta samalla niihin liittyy paljon pelin etenemistä muuttavia valintoja. Välillä kannattaa esimerkiksi jättää pino tarkoituksella vajaaksi, jos se estää seuraavaa pelaajaa hyötymästä tilanteesta.
Käytä näitä vinkkejä voittamiseen
Moni pelaa Skip Bo:a vaistonvaraisesti, mutta pienillä strategisilla valinnoilla voi saada merkittävän edun. Esimerkiksi pöytäpinon korttien pelaaminen aina silloin kun mahdollista on tärkeää, sillä peli ratkeaa siihen, kuka saa tämän pinkan ensimmäisenä tyhjäksi. Poistopinoihin kannattaa pyrkiä keräämään matalia numeroita, jotta saat käytettyä niitä korttien pelaamiseen myöhemmillä vuoroilla. Joskus on viisasta olla pelaamatta kaikkia mahdollisia kortteja yhdellä vuorolla, jos se estää seuraavaa pelaajaa hyödyntämästä tilannetta. Kannattaa myös seurata tarkasti, mitä kortteja vastustajat pelaavat ja millaisia poistopinoja he rakentavat, sillä tämä voi auttaa päättelemään heidän seuraavia siirtojaan.
Skip Bo ei ole vain kilpailua. Se voi myös opettaa nokkeluutta ja muita tärkeitä taitoja. Peli pakottaa ajattelemaan muutamaa siirtoa eteenpäin ja arvioimaan riskejä, mikä tekee siitä paitsi viihdyttävän, myös aivoja aktivoivan elämyksen.
Skip Bo paripelinä
Skip-Bo:a voi pelata myös pareittain. Paripelin perusidea on, että kaksi pelaajaa muodostaa tiimin ja kilpailee toista tiimiä vastaan. Jokaisella pelaajalla on oma pöytäpino ja omat poistopinot, mutta tiimiläiset voivat auttaa toisiaan pelaamalla kortteja yhteisiin kokoamispinoihin pöydän keskellä.
Voittajatiimi on se, jonka jäsen saa ensimmäisenä oman pöytäpinonsa tyhjäksi. Paripeli korostaa yhteistyötä ja suunnittelua, sillä tiimiläiset voivat pyrkiä rakentamaan keskelle pinoja, jotka hyödyttävät molempia. Säännöt ovat muuten samat kuin yksinpelissä, mutta yhteispeli tuo mukanaan uudenlaista taktikointia ja hauskuutta. Jotkut peliporukat tykkäävät myös muokata paripelin sääntöjä niin, että parit eivät saa kommunikoida sanallisesti keskenään. Vaikka tämä ei olekaan virallinen sääntö, se voi olla hyvä vaihtoehto, mikäli kaipaatte peliinne hieman lisää haastetta.
Yhteenveto
Skip Bo on klassikko, joka tarjoaa paljon enemmän kuin ensisilmäyksellä näyttää. Pelissä yhdistyvät tuuri, taktiikka ja pieni ripaus psykologiaa. Pinojen hallinta, oikea-aikaiset siirrot sekä vastustajien tarkka seuraaminen tekevät jokaisesta pelistä ainutlaatuisen. Tämä korttipeli sopii sekä nopeatempoisiin pelihetkiin että pidempiin turnauksiin, ja paripelinä se haastaa tiimityöskentelyn ihan uudella tavalla. Vaikka pelin säännöt ovatkin varsin selkeät, jokainen pelikerta tuo mukanaan uusia tilanteita ja tilaisuuksia omien strategioiden kehittämiseen.