
Sisällysluettelo
Paskahousu on korttipeli, jonka nimi herättää hilpeyttä ja joskus jopa pientä jännitystä pelipöydässä. Peli tunnetaan erityisesti siitä, että siinä ei varsinaisesti metsästetä voittajaa, vaan pikemminkin vältellään häviämistä. Viimeiseksi kortteja kädessään pitelevä pelaaja nimetään nimittäin paskahousuksi.
Paskahousu säännöt
Paskahousua pelataan tavallisella 52 kortin pakalla, ja pelaajamäärä vaihtelee yleensä kahdesta kuuteen, vaikkakin kolmen-viiden pelaajan porukka muodostaa usein parhaimman pelielämyksen. Korttien arvojärjestys on melko erikoinen, sillä kakkonen on pelin arvokkain kortti. Sitä seuraavat ässä, kuningas, rouva, jätkä, kymppi ja kortit siitä alaspäin aina kolmosiin asti.
Kakkoset, kympit ja ässät toimivat pelin erityiskortteina, ja niillä on omat sääntönsä. Jokaiselle pelaajalle jaetaan aluksi viisi korttia esimerkiksi yksitellen tai 2+2+1-kaavalla, ja loput jäävät nostopakaksi pöydän keskelle.
Miten paskahousu korttipeli etenee?
Peli etenee vuoroissa myötäpäivään, ja oman vuoronsa aikana pelaajat pelaavat kädestään yhden tai useamman samanarvoisen kortin pöydän keskelle muodostuvaan pinoon. Jos pino on tyhjä, sen saa avata millä tahansa kortilla. Jos pinossa on jo puolestaan kortteja, seuraavan pelaajan on pelattava vähintäänkin samanarvoinen tai sitä korkeampi vaihtoehto. Jos pelaajalla ei ole sopivaa korttia kädessään tai hän ei halua pelata, hänen on otettava koko pino käteensä.
Jos vuorosi jälkeen käteesi jää alle viisi korttia, sinun on nostettava niitä lisää nostopakasta niin, että kädessä on aina viisi korttia, ellei pakka sitten ole jo päässyt loppumaan. Ensimmäinen, joka pääsee korteistaan eroon, on turvassa. Peli jatkuu, kunnes vain yhdellä pelaajalla on kortteja jäljellä, ja hänet kruunataan haiskahtavalla paskahousun tittelillä.
Voit myös kokeilla suosittua UNO-korttipeliä, joka tarjoaa hauskaa ja nopeatempoista korttipelaamista koko perheelle.
Näin voit käyttää erityiskortteja
Erityiskortit tuovat peliin oman mausteensa ja mahdollistavat taktiset yllätykset. Kakkonen on pelin jokeri, eli sen voi pelata lähes minkä tahansa kortin päälle. Kakkosen päälle ei kuitenkaan voi pelata muuta kuin toisen kakkosen. Kymppi ja ässä ovat niin sanottuja kaatokortteja. Jos pinon päällimmäinen kortti on 3–9, kympillä voi kaataa pinon, mutta jos pinon päällimmäinen kortti on kuvakortti (J, Q, K), kaatoon vaaditaan ässä. Kaadettu pino poistetaan pelistä, ja sama pelaaja saa aloittaa uuden pinon tahtomallaan kortilla.
Erityiskorttien käyttö vaatii hyvää ajoitusta ja pelisilmää. Kymppi tai ässä kannattaa esimerkiksi säästää sellaiseen hetkeen, kun pinossa on paljon kortteja. Näin vältät joutumasta ottamaan isoa kasaa käteesi ja saat vielä pelata toisenkin kortin, mikä voi olla erityisen hyödyllistä varsinkin siinä vaiheessa, kun nostopakkaa ei ole enää jäljellä. Kakkosilla voi puolestaan pakottaa muut pelaajat nostamaan pinon, jos heiltä ei löydy sopivaa korttia.
Strategiat pelin voittamiseen
Paskahousussa menestyminen vaatii tarkkaavaisuutta, riskienhallintaa ja muiden pelaajien pelityylin lukemista. Yksi tehokas strategia on pitää erityiskortit mahdollisimman pitkään, jotta voit käyttää niitä juuri ratkaisevissa kohdissa.
Toinen tärkeä näkökulma on pinon seuraaminen. Jos pinossa on paljon kortteja, riski, että joudut nostamaan ne, kasvaa. Pidä huolta, että sinulla on mahdollisimman monta vaihtoehtoa pinon päälle pelattavaksi. Erityisesti keskikokoisia ja suuria kortteja kannattaa pitää hyppysissä, sillä niiden avulla voit usein reagoida muiden siirtoihin. Pelaajien väliset psykologiset pelit ovat myös olennainen osa elämystä, sillä bluffaaminen, odottamattomat siirrot ja muiden hämääminen voivat kääntää tilanteen eduksesi.
Paskahousun historia
Paskahousu on kotimainen variaatio kansainvälisestä ”shedding”-tyyppisestä korttipeliperinteestä, jossa tavoitteena on päästä omista korteista eroon. Pelin juuret ulottuvat todennäköisesti 1900-luvun alkuun, vaikka mitään ihan varmoja faktoja sen alkuperästä ei olekaan. Jotkut uskovat, että paskahousu olisi saanut vaikutteita muista suosituista peleistä, kuten esimerkiksi ruotsalaisesta Svarte Petteristä sekä brittiläisestä Cheatista. Ihan varmaa tietoa tästä ei kuitenkaan ole. Suomessa pelin suosio kasvoi erityisesti 1970- ja 1980-luvuilla, jolloin siitä tuli olennainen osa nuorten ja aikuisten vapaa-ajanviettoa. Peli tunnetaan myös nimillä paska sekä hönö, ja sen sääntöjä on muokattu eri puolilla Suomea.
Pelin eri variaatiot
Pelistä on vuosien saatossa muovautunut lukuisia eri variaatioita. Niistä yleisimpiä ovat seuraavassa kuvatut.
Valepaska
Valepaska on ehkäpä se kaikista tunnetuin paskahousun muunnelma. Tässä versiossa pelaajat voivat pelata kortteja kuvapuoli alaspäin ja ilmoittaa, mitä kortteja he väittävät pelaavansa, mutta totuutta ei kuitenkaan ole pakko kertoa. Muut pelaajat voivat epäillä ja haastaa väitteen, jolloin kortit käännetään. Jos pelaaja jää kiinni valehtelusta, hän joutuu ottamaan koko pinon käteensä. Jos epäilijä puolestaan oli väärässä, hän joutuu nostamaan pinon itselleen. Tämä muunnelma tuo peliin täysin uudenlaista jännitystä ja strategisia elementtejä, joissa bluffaaminen ja muiden pelaajien lukeminen ovat keskiössä.
Punamusta paskahousu
Punamusta paskahousu lisää peliin värielementin. Pelaajat voivat pelata kortteja vain, jos niiden väri (punainen/musta) vaihtuu edellisestä. Tämä sääntö tekee pelistä entistä haastavamman, koska mahdolliset pelattavat kortit vähenevät ja pinon nostamisen riski kasvaa. Punamustan version suosio on kasvanut erityisesti nuorten aikuisten keskuudessa, ja se vaatii pelaajilta entistä enemmän tarkkaavaisuutta ja muistia.
Pöytäpaska
Pöytäpaska on variaatio, jossa pelaajille jaetaan käden lisäksi kolme korttia kuvapuoli alaspäin pöydälle ja kolme korttia kuvapuoli ylöspäin niiden päälle. Pöytäkortteja ei saa pelata ennen kuin kädessä olevat kortit on käytetty. Kun käsi on tyhjä, pelataan ensin pöydällä näkyvät kortit ja lopuksi vielä täysin sokkona pöydällä olevat alaspäin käännetyt kortit. Jos et voi pelata korttia, joudut nostamaan koko pinon käteesi, mikä lisää pelin jännitystä ja arvaamattomuutta.
Valepaska jokereilla
Valepaska jokereilla yhdistää bluffaamisen ja jokerikorttien tuomat mahdollisuudet. Jokerit voivat toimia minkä tahansa kortin sijasta, mikä tekee pelistä arvaamattomamman ja mahdollistaa näyttävät peliliikkeet. Tämä muunnelma on suosittu erityisesti peliporukoissa, jotka etsivät uusia haasteita ja yllättäviä tilanteita.
Yhteenveto
Paskahousu on kotimaisen pelikulttuurin klassikko, joka tarjoaa sekä viihdettä että jännitystä kaikenikäisille. Pelin viehätys perustuu sen yksinkertaisiin sääntöihin, mutta monipuolisiin strategioihin. Erityiskorttien, bluffaamisen ja erilaisten variaatioiden ansiosta peli pysyy tuoreena kerta toisensa jälkeen. Olipa kyseessä sitten perinteinen versio tai jokin sen lukuisista muunnelmista, paskahousu haastaa pelaajat tarkkaavaisuuteen, riskinottoon ja toistensa lukemiseen.