Uno korttipelistä löytyy muutamia erikoiskortteja, jotka tuovat peruspeliin jännitystä ja ne voivat muuttaa pelin suuntaa hyvinkin nopeasti. Voitolla ollut pelaaja saattaakin yhtäkkiä joutua nostamaan useamman kortin käteensä, jolloin joku toinen pelaaja voi voittaa hänen sijaansa. Ilman erikoiskortteja Uno ei olisi enää sama peli, ja ne ovatkin tämän pelin tärkeimmässä roolissa. Mutta millaisia erikoiskortteja Unosta sitten löytyy ja miten ne käytännössä toimivat? Se selviää sinulle tällä sivulla.
Uno korttipakasta löytyy useampia erilaisia erikoiskortteja. Toiset ovat tavallisia värikortteja ja toiset mustia jokerikortteja. Mustat jokerikortit voidaan pelata minkä tahansa kortin päälle, mutta värikortit pelataan vain saman värisen kortin päälle. Erikoiskortit tuovat Uno peliin rutkasti jännitystä ja jännittäviä käänteitä, ja mikä parasta, ne voivat auttaa aiemmin häviöllä ollutta pelaajaa pääsemään voittoon.
Kukin Unon erikoiskortti toimii hieman eri tavalla, ja Uno säännöt paljastavat, miten kukin kortti toimii. Tästä alta löydät kaikki perinteisen korttipakan erikoiskortit selityksineen. Huomaathan, että Uno pelin eri versioista voi löytyä erilaisia erikoiskortteja, mutta tässä kerromme nyt vain perinteisen korttipakan korteista.
Värinvaihtokortin voi pelata minkä tahansa kortin päälle, sillä se on yksi mustista jokerikorteista. Pelaaja, joka lyö tämän kortin pöytään, saa päättää, mitä väriä seuraavan pelaajan tulee pelata. Hänen tulee ilmoittaa värivalinnastaan ääneen, ja jos hän pyytää esimerkiksi sinistä, tulee seuraavan pelaajan pelata sinistä.
Pelistä löytyy suunnanvaihtokortteja kaikissa eri väreissä, eli sinisenä, vihreänä, punaisena ja keltaisena. Kortin voi pelata vain saman värisen kortin päälle pöytään. Jos pöydässä päällimmäinen kortti on sininen, voi pelaaja lyödä siihen sinisen suunnanvaihtokortin. Tällöin pelisuunta vaihtuu. Jos peli eteni aiemmin myötäpäivään, kääntyy se nyt vastapäivään. Pelisuunnan voi vaihtaa takaisin vain pelaamalla toisen suunnanvaihtokortin.
Korttipakasta löytyy myös ohituskortteja kaikissa eri väreissä. Tämänkin voi lyödä pöytään vain saman värisen kortin päälle. Jos pelaaja pelaa pöytään ohituskortin, seuraavana vuorossa oleva pelaaja menettää vuoronsa. Vuoro siis toisin sanoen hyppää hänen ylitseen.
Tämä on yksi kaikkein arvokkaimmista korteista Unossa, sillä se laittaa koko pelin uuteen uskoon. Tämän kortin voi lyödä pöytään minkä tahansa kortin päälle. Kortin pöytään pelannut pelaaja kerää kaikilta pelaajilta käsikortit, sekoittaa ne huolellisesti ja jakaa ne uudelleen tasan kaikkien kesken. Jos siis joku pelaajista oli jo huutanut “Uno”, ja joku toinen pelaa tämän kortin, muuttuu pelin luonne täysin, sillä yhtäkkiä kaikilla pelaajilla onkin taas saman verran kortteja.
Näitä kortteja löytyy pakasta useampia, ja niitä on jokaisessa värissä. Jotta tämän kortin voisi pelata pöytään, sen tulee olla samaa väriä kuin pöydässä oleva kortti on. Kun pelaaja lyö nosta 2 -kortin pöytään, tulee seuraavan pelaajan nostaa kaksi korttia pakasta itselleen. Samalla pelaaja menettää vuoronsa ja vuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle.
Nosta 4 -kortti on yksi kaikkein halutuimmista Uno pelin korteista. Kyseessä on jokerikortti, jonka voi lyödä pöytään minkä tahansa kortin päälle. Jos joku pelaa nosta 4 -kortin pöytään, tulee seuraavana vuorossa olevan pelaajan nostaa neljä korttia pakasta. Hän myös menettää vuoronsa, ja kortin pelannut pelaaja saa lisäksi päättää, mitä väriä pelataan seuraavaksi. Kyseessä on siis erittäin vahva kortti, jolla voi muuttaa pelin kulun hetkessä.
Uno säännöt ovat erikoiskorttien osalta erittäin selkeät. Kukin kortti toimii sääntöjen mukaan, eikä kenelläkään ole yleensä halua muokata niiden sääntöjä. Korttipakasta löytyy kuitenkin myös tyhjiä jokerikortteja, joihin pelaajat voivat keksiä itse omia sääntöjään ja mukauttaa peliä itselle mieleiseen suuntaan. Säännöt voivat olla mitä tahansa ja vain taivas on rajana. Pelaaja voi esimerkiksi keksiä lisätä sellaisia sääntöjä kuin:
Hyppää kahden pelaajan yli
Kortin pelannut pelaaja saa uuden vuoron
Pelaajat joutuvat vaihtamaan kädessään olevat kortit viereisen pelaajan kanssa
Pelaaja joutuu nostamaan tietyn määrän kortteja pakasta
Pelaaja joutuu nostamaan vieressään istuvalta pelaajalta yhden kortin
Huomaathan, että nämä ovat vain esimerkkejä, ja voit itse keksiä omat säännöt.
Koska erikoiskortit voivat muuttaa pelin kulkua hyvinkin nopeasti pelaajan eduksi, kannattaa ne käyttää taktisesti. Voi olla viisasta säästellä tiettyjä erikoiskortteja myöhäisempää tarvetta varten, kuten hetkeä, jolloin joku vastustajista on lähellä voittaa. Jos joku pelaaja huutaa “Uno”, kannattaa pelaajan lyödä hänelle nostokortti tai sitten sekoita kaikki -jokeri. Myös värinvaihtokortista on hyötyä, sillä sen avulla voi estää toista pelaajaa pääsemästä korteistaan eroon liian nopeasti.